fbpx

İnşaat Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği Hakkında Seçilmiş Bilgiler

Sözleşme İmzalandıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Herhangi bir şantiyenin Teknik Ofisi’nde çalışıyorsanız, sözleşme imzalandıktan sonra yapılması gerekenler; Sözleşme imzasını müteakiben; Sözleşme maddesi gereği yer teslimi yapılması, Yer teslimi ile birlikte, üstyazı ile  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’dan şantiye iş yeri açılışı yapılması, Şirketiniz adına Projenin şantiye şefi olarak görev alacak kişinin görevlendirme yazısı, Eğer yetkisi varsa, şantiye şefinin …

Read More »

Ben İş Kurarsam Yapacağım İlk Konuşmam Ne Olurdu?

Her şeyin temeli olan şey “Büyümedir”. Şirkette çalıştıracağımız daha çok parlak insan, aklımdaki şeyi dünyaya daha hızlı kavuşturabilmemiz demektir. 1999’da Google aynı bizim burada olduğumuz gibi küçük bir startuptı. Şefler ve masözler getirmeye başladıklarında deli olduklarını düşündük. Ama piyasadaki en iyi insanları çekiyorlardı. Onlar da en iyi ürünü ortaya çıkarabilecek olanlardı. …

Read More »

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

      Yüksek Lisans için öncelikle Lisans eğitiminizi başarıyla tamamlamış olmanız gerekmektedir. Daha sonra Ales (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanına sahip olmanız gerekmektedir. İlave olarak YDS (Yabancı Dil Sınavı) puanına ihtiyacınız olabilir. Bazı okullar YDS zorunlu tutmazken bazıları zorunlu tutuyor ve YDS puanı olmayan kişilere hazırlık …

Read More »

Diploma Kiralamak

Diploma kişiyi mühendis yapmaz. Parayı tecrübe kazandırır. Tecrübe de zamanla olur. Diploma sadece anahtardır, onu da kullanması bilen kapıları açar. Diplomasını kiraya veren meslektaşlarımız aldığı sorumluluğu anlarsa zaten vicdanen bu etik olmayan davranışı yapmaz. Çevremde gördüğüm bu tarz çalışanların bir yerde tıkandıkları ve ilerleyemediği yönündedir. Alınan sorumluluğun değeri inşaat sektöründe …

Read More »

Millau Köprüsü

Mühendislerin sınırlarını sonuna kadar zorlayan bu köprünün mücadele etmesi gereken iki şey vardı. Bunlar toprak kayması ve şiddetli rüzgarlardı. İnşaat sırasında toprak kayması meydana geldi. Bir köprü payandasının etrafına 4 bin metreküp kaya yuvarlandı. Paris’i İspanya’ya bağlayan karayolu için bu köprü gerekliydi. Bu yol Fransa’nın en derin vadilerinden birinden geçiyordu. Köprü …

Read More »

Capital Gate

Dünyanın en eğimli gökdelenidir. İtayanın Pisa Kulesi’nin 5 katına varan eğimiyle yer çekimine meydan okuyor. Böyle bir gökdeleni ayakta tutmak için sıradışı bir mühendislik gerekiyor. İlhamını çöl rüzgarından ve kum tepesinin üzerinde yükselen bir dalgadan almıştır. Alt katlar iş merkezi üstteki 18 kat ise 5 yıldızlı otel olarak hizmet vermeyi …

Read More »

Hoover Barajı

Hoover barajı Amerika’nın simgelerinden biridir. 1930’larda modern baraj mühendisliğinin modeli bu proje ile atılmıştır. 1935’te proje tamamlandığında hover barajına dünyanın 8. harikası deniliyordu. 1930’larda çevrecilik bilinci yoktu doğaya etkileri ilerleyen yıllarda fark edildi. Barajlarda depolanacak su ne kadar fazla olursa insanlara faydası okadar fazla olur. Devletin Boulder Kanyonunun seçmemesinde bir …

Read More »

Öresund Köprüsü

Danimarka ve İsveç’i birbirine bağlayan bu proje 1991 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşmalar sonucu resmen başlatılmıştır. İki ülke şirketleri tarafından oluşturulan konsorsiyum tarafından yapımına başlanmıştır. Danimarka tarafındaki bölümde köprü yakınında bulunan hava alanından dolayı köprünün bir bölümü tünel olarak yapılmıştır. Köprü denizin ortasında tünele dönüşmektedir. Bu tünel dolgu ada …

Read More »

Akashi Kaikyō Köprüsü

11 Mayıs 1955 tarihinde 100 çocuk feribotla okula gitmek isterken sisli hava koşulları sebebiyle gemi kazası meydana geliyor. Yaklaşık 5 dk içinde batan feribotta toplamda 168 yetişkin ve çocuk hayatını kaybediyor. Köprü yapımına böyle karar veriliyor. Japonyanın en işlek deniz ticareti bölgesi üzerine yapılan bu köprü bir çok zorluğuda beraberinde …

Read More »