İnşaat Mühendisliği Blogu

Işık hızında bağlantı!

Kablosuz veri iletiminde devrim…

Kablosuz bağlantılarda radyo sinyalleri devri bitiyor, bakın yerine ne geliyor?

Teknoloji devi Siemens son zamanlarda çok ilginç bir araştırma üzerinde çalışıyor. Araştırma sayesinde var olan kablosuz veri iletimi yöntemlerinin eriştiği 200Mbps hızın çok daha ötesine geçildi ve tam 500Mpbs’ye ulaşıldı.

Araştırmacılar Ostar LED ile gerçekleştirdikleri çalışmalarında ışığı, veri taşıyabilecek bir frekansta gönderdiler. Alıcı tarafta bulunan bir foto detektör ise ışığı alıp, ardından elektrik akımına çeviriyor. Siemens’e göre Visible Light Communication (VLC) yani görünebilir ışık iletişimi adını verdiği bu yeni teknolojinin sunacakları çok fazla. Daha hızlı bir veri iletişimi bunlar arasında ilk akla geleni ama var olan Wi-Fi sistemler nedeniyle birbirine karışan sinyallerin VLC sayesinde rahatlayabileceği de düşünülüyor.

VLC’nin diğer ilginç bir yönü ise geleneksel kablosuz iletişimlere göre güvenliğinin çok daha kolay sağlanabilecek olması. Alıcı tarafta bulunan foto detektörün ışığı tam olarak görmesinin gerekmesi, basit bir perde ile bile güvenlik sağlanabilmesi anlamına geliyor.

Exit mobile version