İnşaat Mühendisliği Blogu

Güçlendirme Projesi – Şantiye Günlüğü 1

Evet blogumu takip eden rastgelen arkadaşlar uzun zamandır yazamıyordum ve paylaşımda bulunamıyordum.Bugün yeni başlamış olduğum işim hakkında bir kaç ufak kesitler vererek bir yazı yazmayı planlıyorum.. “Şantiye Günlüğü” başlığı altında seri halinde yazabildiğim kadar sizlere şantiyemizden bilgiler görseller aktaracağım.Bu ilk Şantiye Günlüğü 1 yazım;

Okulu bitirdik uzun bir koşuşturmanın ardından bitmeyen koşuşturmalara bir yenisi daha eklendi ve bununla birlikte yeni bir levele geçmiş bulunmaktayım. Uzun bir iş arama maratonundan sonra bir yerde başlayabildim.Öyle sanıldığı gibi kolay değil iş bulmak. Ben böyle bir portre ile karşılaşmayı beklemiyordum. Size benden en güzel tavsiye “Siz siz olun 4. sınıfta iken şirketlerin peşinden koşun Cv’nizi şirketlere gönderin.Bu sayede mezun olunca; mezun olduktan sonraki bekleyişi en azamiye indirgemiş olacaksınız”.

Türktelekom 1. Bölge Müdürlüğü’nde staj yaparken tanıştığım Alper Bey’in sayesinde gene Türktelekom’un Tahtakale Santral binasının güçlendirme projesinda İldan İnşaat Taşeronloğunda çalışmaya başladım. Staj zamanında telekom bünyesinde staj yaparken kontrol mühendisleri ile işleri kontrol ederken şimdi tam tersi bir durumla karşı karşıyayım. Şimdi de kontrol edilen taraftayım : ) Hayat çok tuhaf!

Öncelikle uzun araşmalar sonunda Alper Bey’in referansıyla Nedrettin Beyle (firma sahibi) görüşebildim. Tabi görüşmekle bitmiyor . Kendinizi ifade edebilmeniz çok önemli. Bu günleri düşünerekten ben hazırlıklı gelmiştim. Bu hazırlıklar ne derseniz? Cv mi olduğunca doldurmaya çalıştım okul yıllarımda. İlk üniversiteye başladığımda hep kendimi geliştirme çabasındaydım. Ve uzun arayışlar sonunda Autocad kursuna yazıldım ve ilk Cad programımı öğrenmiş oldum.Ve okulda da autocad dersinin olmasından ötürü iyicene pekiştirdim.Neyse işte bunun gibi birçok programı yaklaşık 10 program ve temel seviye Vb.net yazılım dilini öğrendim. Nedrettin beye ve Orhan Beye Cv’mi ve sertifikalarımı gösterdim incelediler birkaç soru sordular sonunda anlaştık ve gel başla bi deneyelim bakalım neler biliyorsun diye startı verdiler bana. Tam 2 hafta oldu Şantiye Şefimiz Orhan Bey sayesinde bu 2 haftada kendimce baya yol katettim. Stajımı da güçlendirme üzerine yaptığımdan terimsel herşeyi ve işlerin nasıl uygulandığını bilmekteyim. O sebeple zorluk çekmiyorum.Ve metraj nasıl yapılır onu biraz biliyordum okul zamanlarından ama iyicene pekişti beynimde artık kavradım işi. Sadece biraz daha metraj çıkartarak seri şekilde hesap çıkarmam gerekiyor. Autocadi de seri kullandığımdan ötürü komutlarla, kısayollarla, lisplerle metrajı çıkartmak kolay hale geliyor.

Metrajın ardından ataşman çıkarmayı da abiniz co ögrenmiş bulunmakta. Yavaş yavaş olur bu işler; biliyorum ama nedense çok heyecanlıyım herşeyi ögrenmek istiyorum biran önce.Asıl hedefim projeci olmak ama dedim şantiye tozu yutmadan projeci olunmaz diye.Adamlar öyle projeler tasarlıyor ki şantiyede onu uygulamak çok zor oluyor bazen. O yüzden zamanla herşey daha da netleşecek umudundayım.

Güçlendirme projemizden bahsedeyim biraz. Binada yapılan incelemeler, alından karotlar sonunda beton dayınımı çok düşük çıkmıştır.Şöyle tarif edeyim; kolonlarda deniz kumu ve iri agregalar kullanılmasından dolayı kolonda boşluk oranları olduğunca fazla. Ve donatıları beton iyi saramadığından ötürü oksijenle temasa geçen demir korozyona uğramış. Korozyona uğrayan demirlerin kesit alanları küçüldüğünden dolayı mukavemetleri düşmüştür bunlarda kolonun taşıma güçünü düşürmüştür. Ve aynı zamanda etriye aralıkları da olduğunca fazlaydı ve donatılar nervürlü değil düz donatılardı. Yaklaşık 20-30 senelik bina olduğundan doğal bi durum.Bu yazmış olduğum nedenlerden ötürü binanın güçlendirilmesine karar verildi. Hali hazırdaki duvarlardan bazıları yıkılarak temelden itibaren en üst kata kadar perde yapılıyor.Yapılan bu perdeler bina hesaba katılarak simetrik olmak zorundadır.Kolonlara 15 cm kalınlıkta mantolama yapılarak güçlendirme yoluna gidiliyor.Perde kolonlarda normal betonlar kullanılmıyor. Malasef visko beton denen kendiliğinden yerleşen hızlı priz alan hazır beton kullanılmakta. Tabi bu viskobetonun maliyeti de pahalı. Metreküp fiyatı yaklaşık 160 tl pompayla birlikte.İşler gayet sistemli bir şekilde ilerlemekte.Fakat binanın bazı katları kullanımda olduğu için çalışmalar bazen aksıyor. Avea’nın ve Vodafone’nun santralleri katlarda çalışır vaziyette olduğu için onları göz önünde bulundurup ona zarar vermeyecek şekilde işçiler çalışmakta.Tabi önlemler alınarak odalar kapatıldıktan sonra işler devam etmekte. Makinalar toza karşı hassas olduğundan zarar görmeleri çok kolay. İşte neyse yapılan iş programıyla sistem kurulmuş şantiye şefimiz ile birlikte şantiyeye bu program aplike edilmekte.Zaten şefin görevi de bu değil mi? .Ve bunlarla birlikte 2 tane kule sökümü yapılmakta. İstanbul’un silüetini bozduğundan ötürü Fatih Belediyesi tarafından kaldırtılıyor.

Devam edecek….

Exit mobile version