İnşaat Mühendisliği Blogu

Twitter’a DNS Engeli Geldi

Twitter DNS Engeli

Twitter’a DNS Engeli Geldi

Hükümet var gücüyle twitterdaki kendi hakkındaki yolsuzluk paylaşımlarını engellemek için elinden geleni yapıyor.Şimdi de Twitter’a DNS engeli geldi.

Twitter’in Türkiye’deki engeli DNS değiştirerek aşılmıştı. Ancak Google DNS’leri de engellendi. Türkiye’deki kullanıcılar buna da alternatif buldu.

Perşembe gecesi başlayan Türkiye’den Twitter engelleme sorunu DNS ve VPN kullanımı gibi yöntemlerle çözülüyordu. Bu engeli aşmanın en kolay yolu olan DNS yani Domain Name Server kullanmak da zorlaşıyor.

Bu sabah saatlerinde kullanıcıların en yaygın DNS adreslerinden olan Google DNS’lerinin kullanımı da engellenmeye başladı. Google DNS’lerini kullananların hiçbir internet sayfasını açamaması ve Twitter’e girememesiyle ortaya çıkan durum için alternatif DNS adresleri de bulunuyor. Ancak yapılan bu uygulama önümüzdeki günlerde diğer DNS adreslerinin de engellenebileceği anlamına geliyor.

Google’ın dünya çapında kullanılan 8.8.8.8. ve 8.8.4.4. DNS sunucuları artık Twitter yasağını aşmak için kullanılamıyor. Üstelik farklı amaçlarla bu DNS adreslerini kullananlar (adresler engellendiği için) hiçbir internet sayfasına da giremiyor.

Farklı DNS’ler kullanımda

Türkiye’deki internet kullanıcıları Google DNS’den sonra en çok kullanılan Open DNS servisini kullanmaya başladı. Buradan verilen DNS numaralarıyla Türkiye’den yasaklı Twitter’a ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra çok sayıda DNS servisi de internette hizmet vermekte.

DNS nedir?

İngilizce’de Domain Name Ssytem (Alan Adı Sistemi) kelimelerinin kısaltması olan DNS, alan adlarının IP karşılıklarının bulunduğu bir sunucu sistemi. DNS sunucuları sayesinde bir alan adı girildiğinde bu ilgili IP adresi ile eşleştiriliyor. Twitter ve benzeri sitelerin uygulanan erişim yasağını aşmak için bu engellemenin yapılmadığı bir DNS adresini bilgisayara tanıtmak yeterli oluyor.

Kaynak: Al Jazeera

Google Dnslerini engellese bile OpenDNS leri yeter bize 208.67.222.222, 208.67.220.220

Haberin Tamamı İçin: http://staff.aljazeera.com.tr/haber/twittera-dns-e…

Exit mobile version