Mühendislik okuyan her insanda ayrı bir hava vardır hele ki inşaat gibi uygarlıkla iç içe bir sektörse bi kasılma gelir size çünkü ne okuyorsun yavrum diye bir yaşlı insan sorusuna inşaat mühendisliği cevabı verdiğiniz an “oooooooooo” diye bir geri dönüş alırsınız. Çünkü inşaat diyince onların aklına zengin bir müteahhit gelir, halbuki müteahhit olmak için okumaya gerek yoktur.
Velhasıl-ı kelam, sizin de bir an önce bu havadan kurtulmanız gerekir ki bunun olacağı yer staj yaptığınız esnada şantiyedir.2. sınıfın yazında herhangi bir şantiyede staja başladınız uygulama adına hiçbir şey bilmiyorsunuz sadece sağdan soldan duyduklarınız, yada hocalarınızın bahsettiği anılardan aklınızda kalanlar var, sadece size verimli bir şantiye stajı nasıl yapılır açıklayayım;
1. Size ilk önce ne biliyorsun? ne yapabilirsin? Vb. sorular sorarlar bu sorulara gayet içtenlikle fazla birşey bilmiyorum öğrenmeye geldim diyeceksiniz.
2.Siz üniversiteli bir genç olduğunuz için size şımarık, iş bilmez, baba parası yiyici vb. olarak yaklaşılacaktır buna hazırlıklı olun zaman içinde davranışlarınızla aksini ispat etmeye çalışın.
3. Kalfa sizden yanlış birşey yapmanızı istese dahi karşı çıkmayın dediğini yapın sonra yanlış olduğunu gösterin ona.
4. Kalfa demişken bazı insanlar sizin yanınızda komplekse girer bu çok normal şimdi siz onun çırağınız ancak bi kaç yıl sonra siz onun üstü konumuna geleceksiniz siz daha dünkü çocukken o yıllardır bu işin içinde onu anlayışla karşılayın her fırsatta ondan öğrendiğiniz çok şey olduğunu, onun gibi bir kalfanın yanında olduğunuz için şanslı olduğunuzu inanmasanız da söyleyin.
5. Sizin yaşınızdaki işçiler mutlaka bir açığınızı arar onlara karşı iyi niyetli olun.
6. İşe geç gitmeyin süreklilik herşeydir.
7. Bildiğiniz birşeyi mutlaka tekrar sorun aldığınız cevapları karşılaştırın.
8. Size söylenen daha önce bilmediğiniz bir şeyi bir yere yazın ve sakın unutmayın.
9. Rahat ederim sıcakta diye şort veya capri pantolonla gitmeyin şantiyeye “kısa pantolon” diye fişlenirsiniz sıcaktan yansanız da kot pantolon giyin.
10. Converse falan gibi bez ayakkabı giymeyin ayağınıza bot giyin çivi batabilir.
11. Kalfa, bekçi vs. demirbaş adamlarla iyi muhabbet edin sarmasa da ayak uydurun onlara.
12. Bağlı olduğunuzun mühendisin mal sahibine yaptıkları işleri nasıl pazarladığına dikkat edin, bir şeyler kazanmaya çalışın.
13. Uyumlu olacağım diye kendinizi ezdirmeyin.
14. Yapılan işlerin nasıl yapıldığının bilinmemesi çok büyük bir eksilik değildir sonuçta işçiler senden daha iyi yapacak, sen kalite denetimi nasıl yapılır, yanlış uygulama ne sonuç doğurur, ve hatalar nasıl önlenir konusuna odaklan.
15. Bir usta günde kaç paraya kaç m2 duvar örer, saatlik mi günlük mü çalışır işçiler gibi ekonomi ile ilgili her şeyi öğrenmeye bakın.
Şantiyede spor ayakkabı giymek, şort giymek gibi bir durum söz konusu olmamalı, şantiyenin iş güvenliği kuralları vardır, benden küçük bir tavsiye iş güvenliği olmayan bir şantiyede staj yapmayın hatta o şantiyeye yaklaşmayın, hiç bir şey canınızdan değerli değil unutmayın. Son olarak staj ararken staj yapmak istediğin şantiyeye bir gidin iş güvenliğine bakın, PPE dediğimiz temel şartlar yerine getirildiğinden emin olun. Bu size firmanın kalitesini gösterecektir.
PPE şartları
1. Baret
2. Safety Gözlük
3. Safety bot ( altı ve ucu demirli, elektirik geçirmez)
4. Yüksekte çalışanlar için emniyet kemeri
günümüzde bu kurallara birçok şantiye uymuyor denetlenmesi gerekiyor. teşekkürler yazı için.
paylaştığınız kurallar için teşekkürler fakat hiç bir şantiye bu kurallara uymuyor bana göre devletin yaptırım yapması şart.
Dikkate alınması gereken unsurlar arasında yer alıyor cidden. Paylaşımınız için teşekkürler.