fbpx

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

      Yüksek Lisans için öncelikle Lisans eğitiminizi başarıyla tamamlamış olmanız gerekmektedir. Daha sonra Ales (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanına sahip olmanız gerekmektedir. İlave olarak YDS (Yabancı Dil Sınavı) puanına ihtiyacınız olabilir. Bazı okullar YDS zorunlu tutmazken bazıları zorunlu tutuyor ve YDS puanı olmayan kişilere hazırlık okuma şartı konulmuş olabiliyor. Bu konu okuldan okula farklılık gösteriyor ve istediğiniz okula göre araştırmanız gerekiyor. İnşaat Mühendisliği için Yüksek Lisans araştırmalarınızı yaparken üniversitelerin

    Fen Bilimleri Enstitüsü sayfalarına bakmanız ve duyuruları takip etmeniz gerekiyor. Çünkü yüksek lisans öğrenci alımları her üniversitenin kendi bünyesinde yaptığı bir şey olduğundan alım zamanları farklılıklar gösterir. Bunun için google’a Fen Bilimleri Enstitüsü yazıp aratırsanız bütün üniversitelerin ilgili sayfası karşınıza çıkar. Yüksek Lisans başvurularında bazı okullar yazılı bazı okullar sözlü olarak mülakat sınavı yapıyor.  Başvurunuzu takiben Diploma Puanı+ALES+YDS+Mülakat Puanı her biri belli bir yüzde ile çarpılarak hesaplanıyor. Yüksek Lisans mülakatında neler soruluyor? Bu sorunun cevabı oldukça basit çünkü İnşaat hakkında her yerden soru gelebilir. Ancak genellikle mülakatta kendinizi tanıtmanız isteniyor.

   Sonrasında size hangi Ana bilim Dalında Yüksek Lisans yapmak istediğiniz soruluyor. Siz ilgi alanınıza ve kendinizi geliştirmek istediğiniz alana göre bir tercih belirtiyorsunuz. İşte mülakatta bilgi soruları bu belirttiğiniz ana bilim dalına istinaden gelir. Bu yüzden ana bilim dalı seçerken bilgi düzeyinizin yüksek olduğu alanı söylerseniz sorulan sorulara daha yetkin cevaplar verebilirsiniz. Böylelikle mülakat daha iyi geçer daha çok soru bilerek yüksek puan alırsınız. Yüksek lisans mülakatında kendinizden emin ve bu işi bahaneler için değil gerçekten kendinizi geliştirmek ve bir şeyler öğrenmek için yapmak istediğinizi hocalarınıza hissettirmelisiniz.

     Bazıları yüksek lisansı askerlik için düşünüyor eğer böyle bir düşünceniz varsa kesinlikle başvuruda bulunmayın şansınız çok az olur ve insanları kandırıp bu işi gerçekten akademik kariyer için isteyen arkadaşlarınızın hakkını çalmayın. Peki yüksek lisans için ana bilim dalı olarak hangi bölümleri tercih edebilirsiniz? Bence ulaştırma oldukça önemli çünkü ulaştırma alanında gerçekten büyük bir akademik personel eksiği mevcuttur. Unutmadan bir bilgi daha vermek istiyorum, 1 adet tezli ve 1 adet tezsiz olmak üzere çift yüksek lisans yapma hakkınız bir çok üniversitede uygundur.

    Bunu da üniversite fen bilimleri enstitüsüne sorunuz. İnşaat Mühendisi olarak aynı anda tezsiz İş Güvenliği Yüksek Lisans programını da bitirerek B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girme hakkı kazanabilirsiniz. Ancak tezsiz bitirdiğinizde iş güvenliği uzmanı olmanız için mutlaka uzmanlık sınavlarına girmeniz gerekmektedir. Yoksa uzmanlık sertifikanızı tezsiz yüksek lisans yaptığınızdan dolayı sınavsız alamıyorsunuz. Yüksek Lisans ve Akademik Kariyer ile ilgili aklınıza takılan yerleri bana iletişim bölümünden yazabilirsiniz.

Ana Bilim Dalı Listesi:

Geoteknik

Yapı

Ulaştırma

Hidrolik

Mekanik

Yapı Malzemeleri

Yapı İşletmesi

vs. bu ana bilim dalları bazen üniversitelere göre farklılıklar gösterebiliyor. Bu yüzden ilgilendiğiniz üniversitenin inşaat mühendisliği sitesinden bilgi almanız daha faydalı olacaktır.

Son olarak aklınızdaki puan hesabı sorularını çözmek için örnek bir puan hesaplama yüzdeleri vermek istiyorum: (Afyon Kocatepe Üniversitesi 2015 yılına ait)

About

Check Also

Diploma Kiralamak

Diploma kişiyi mühendis yapmaz. Parayı tecrübe kazandırır. Tecrübe de zamanla olur. Diploma sadece anahtardır, onu …

One comment

  1. Gezgin Santiyeci

    Emre, peki bunlari yapan biri olarak , ne dersiniz, sence bir insaat muhendisi mutlaka yuksek lisans hatta doktora yapmalidir der misin ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir